Dimarts 4/05/2010 Espai de plàstica!!!

Avui hem tornat a les escoles després de dues setmanes i hem canviat d’espai. Durant aquestes tres últimes setmanes a les escoles estaré a l’espai de plàstica amb la meva companya Miriam Rubio i amb l’Eulàlia que és mestra de P-5.

Avui hem realitzat una activitat d’experimentació amb diferents tipus de papers. L’Eulàlia ha repartir trossos de diferents tipus de papers a cada nen (paper de vidre, paper de pinotxo, paper de cel·lofana de color groc i cotó fluix) i els ha deixat una estona perquè els toquessin i experimentessin amb ells. Els nens de seguida han comentat que el paper de vidre era raspós i que si miraves a través del paper de cel·lofana tot es veia groc. Després ha explicat als nens que l’activitat consistiria en pintar a sobre de cada un d’aquests papers amb ceres però que abans de fer-ho havien de fer hipòtesis sobre a quins papers seria més fàcil pintar-hi o a quins costaria més o fins i tot no es podria pintar. Els nens han anat fent hipòtesis: alguns deien que a sobre del paper de vidre no s’hi podria pintar perquè era molt raspós, altres deien que sí; alguns pensaven que a sobre del paper pinotxo tampoc podrien pintar perquè era molt fosc i que en canvi sí que ho podrien fer a sobre del cotó fluix, altre creien que aquest últim material era massa tou per poder pintar-hi i que es trencaria… La veritat és que tots els nens, des dels més petits fins als més grans, han participat i han dit la seva opinió.

Després, la Míriam i jo hem ajudat a l’Eulàlia a repartir un paper de cada tipus a cada nen. Tots estaven neguitosos per començar a pintar i comprovar si el que havien dit es complia. De seguida que han tingut els papers han començat a pintar i ens anaven  ensenyant molt sorpresos quins eren els resultats. M’ha sorprès molt veure com els nens han anat experimentant per si sols mentre l’Eulàlia simplement els anava guiant Entre tots hem descobert que hi ha papers màgics!!! (per exemple que si pintem a sobre del paper de cel·lofana groc canvia el color amb el qual pintem, o que si barregem el color blau i el rosa a sobre del paper de vidre apareixia el color lila i que l’única manera de pintar el cotó fluix sense que es trenqui és refregant-lo contra algun paper que ja estigui pintat…). Ha sigut molt curiós veure que com quan un nen feia algun “nou descobriment” de seguida tots els altres l’imitaven i comprovaven per ells mateixos si el que deia el company es complia. Tots els nens han acabat fent uns dibuixos preciosos que després hem penjat en un gran mural al passadís.

De la sessió de plàstica que he vist avui, m’agradaria comentar les següents reflexions:

–       Abans de començar l’activitat, l’Eulàlia ja l’havia planificada  i preparada i també havia condicionat la classe: ja havia començat a retallar els trossos de paper que donaria als nens, havia preparat les ceres i havia folrat les taules amb paper per tal que no es taquessin. L’Eulàlia ens ha explicat que, especialment en les activitats de plàstica en les quals es necessiten materials i suports diferents, és molt important fer aquest preparatius de forma prèvia per tal que l’activitat sigui més àgil i perquè la mestra pugui estar pendent dels nens en el moment que la fan. A més, també ha insistit molt en el fet que és molt important folrar les taules per tal que els nens puguin pintar i experimentar lliurement sense patir per tacar-les.

–       Avui, hem tingut a l’aula un nen de P-4 amb necessitats educatives especials. Personalment, és un dels temes en el que intento fixar-me per tal de veure quins recursos utilitzen les mestres per tal d’integrar al màxim aquests nens a l’aula. Aquest nen sempre va de la mà d’un altre company de la seva mateixa classe. Quan hem arribat a la classe de l’Eulàlia, aquest nen volia seure al costat del seu amic però no hi havia lloc. L’Eulàlia de seguida ha afegit una altra cadira per tal que poguessin estar junts. La veritat és que m’ha semblat una actitud molt encertada per part de la mestra que de seguida s’ha adonat que, per aquest nen, el seu company és com un referent i que necessita tenir-lo a prop per tal de sentir-se segur.

–       Finalment, també m’agradaria comentar que m’ha semblat fantàstica l’activitat que hem realitzat. Crec que és una activitat relativament senzilla d’organitzar i que requereix material fàcil d’aconseguir però que alhora ha permès que els nens experimentessin i que gaudissin molt durant aquesta estona.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A <span>%d</span> blogueros les gusta esto: